Biotechnologisch Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een enigszins zure visceuse stof. Het komt van nature in ons lichaam voor. Het lichaam van de gemiddelde mens bevat ca. 15 gram hyaluronzuur. Veelal geconcentreerd in specifieke delen zoals bijv. de buitenste lagen van gezond tandvlees, waar het belangrijke fysiologische functies vervult.

Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van de extracellulaire matrix (de grondsubstantie) van het bindweefsel. Dit is de natuurlijke stof waarin alle cellen van ons lichaam groeien en leven. Hyaluronzuur is en mucopolysaccharide, behorende tot de veel voorkomende groep van natuurlijke stoffen, glycosaminoglycanen.

Hyaluronzuur verzorgt talrijke fysiologische functies. Het herstelt de verstoring van de structuur van het parodontale bindweefsel. Het reguleert de doorlaatbaarheid van de cellen, waardoor het binnendringen van micro-organismen verhinderd wordt. Het gaat zwelling tegen en heeft een hemostatische werking.

Voor toepassing in de mond wordt voor biotechnologisch hyaluronzuur met hoogmoleculair gewicht (Gengigel®) gekozen, omdat dit een maximale hechting aan de slijmhuid garandeert en volkomen zuiver is. In tegenstelling tot het hyaluronzuurmolecuul dat in de cosmetica gangbaar is, waar dit een rimpelopvullende functie heeft, is het hyaluronzuurmolecuul voor orale toepassing kleiner, waardoor dit door de mucosa kan sijpelen en daardoor een integraal deel van het wondhelingsproces vormt.

Hyaluronzuur, zoals verwerkt in Gengigel, is een zacht helende promotor en ontstekingsreducer, waarvoor primair het bevorderen van de genezing van een gingivale ontsteking – gingivitis, parodontitis - geldt. Bovendien kent hyaluronzuur nog vele andere nuttige toepassingen, zoals het bevorderen van weefselherstel en verlichten van pijn na een extractie of andere kleine chirurgische ingrepen, maar ook bij aften, een pijnlijke mond door beugel, gebitsprothese of voedselbrandwond en het bevorderen van weefselherstel na het plaatsen van implantaten.

Terug naar berichten